Singapur – lví srdce

Ve chvíli, kdy vstoupíte na ostrov, Singapur jako lev zaútočí a zahltí všechny vaše smysly. Neuvěřitelné tvary, barvy, světla, zvuky, vůně jsou promíchané v netušených kombinacích. Město vám nabídne nejmodernější architekturu, vyspělé technologie ruku v ruce s živoucí přírodou. Rozkvetlé věčně zelené zahrady vás pohltí a po pár krocích posunou do malé Indie. Jiným směrem vás navedou do historické Číny s rudými lampiony v ulicích. Nebo na návštěvu do míst, kdy Velká Británie hrdě opanovala část světa. K proměnám není třeba urazit dlouhé vzdálenosti ani překonat chudší části města. Singapur je dokonalým obrazem čistoty, pevného řádu a pravidel. Bohatá skupina etnik i náboženství zde má své rovnocenné místo i prostor.

Shluk kultur na dlani

Singapur dokáže obsáhnout na minimální ploše maximum zážitků. Lehce zvlněnou placku je možné i obejít. Ale koncentrovaná esence jednotlivých čtvrtí vám jen těžko dovolí jen projít bez delšího zastavení. Každý den jsme plánovali jako výlet do zcela nové země a to nejen díky kulisám historických budov, ale i jídlem a lidmi, kteří nepracují na dokonalé turistické image města, ale skutečně ve své čtvrti žijí a vytvářejí její autentický obraz.

Zákazy, nařízení, pořádek a řád

Singapur svazuje velmi dlouhý a velmi přísný seznam zákazů a nařízení. Možná díky nim je město až nudně bezpečné. Volně jsme se pohybovali městskou dopravou, která je obecně upřednostňovaná. Mohli jsme vyrazit na procházku v kteroukoli denní i noční dobu. Nikde jsme nenarazili na “chudší” nebo “horší” oblast ani na zapovězené podniky. Jistota a řád vládne i v oblasti ubytování a restaurací. Bez obav jsme ochutnali od každé kuchyně. Čínské nudle, kari, malajské i arabské speciality – vždy vynikající, vždy s příjemnou obsluhou.

Turistické povinnosti

Systematicky jsme si prošli hlavní lákadla. Malá Indie, Čínská a Malajská čtvrť, Koloniální starý přístav, Orchard, City Hall, na každém místě jsme obdivovali a dočítali podrobnosti o historii. Na Singapuru je krásné, že i když sejdete z doporučené trasy – nepřijdete o úchvatné pohledy ani o atmosféru. Všechno to tam prostě je a vzájemně se proplétá. Singapur vás však i zde laskavě povede podle pravidel. Historické čtvrti přehledně spojuje stezka Haritage Trail a popisuje vývoj i rozdíly v životních stylech svých obyvatel. Nicméně držet se alespoň tištěného průvodce má skutečně své výhody – ve směsi kultur a stylů se lépe zorientujete a udržíte si nadhled. Samozřejmě, z jednotlivých mozaik čtvrtí září chrámy. Čínský chrám Thian Hock Keng, indický chrám Sri Mariamman, chrám krvelačné bohyně Kálí Sri Veeramakaliamman nebo sultánská mešita ve čtvrti Kampong Glam – krásné, úžasné.

Druhý největší

Před 200 lety strategickou polohu Singapuru využili Britové a založili přístav. Ten v dnešní době patří mezi druhý největší na světě a pro Singapur představuje stěžejní oblast pro udržení ekonomiky na velmi dobré úrovni. Na novodobou historii narazíte zejména v jižní části, kde je vydatně zúročena vyhlídkovými jízdami a prohlídkovými místy. Po několika nabitých dnech v centru jsme plavbu zálivem Marina Bay vyzkoušeli také. A znovu nás obklopila dávka nových zážitků a pohledů. Město nás zachytilo neuvěřitelnou směsí ultramoderních materiálů a architektury. Výlet do moderní obchodní části byl cestou do budoucnosti. Snad jen tady najdete hotel, který sestává ze třech 200 m vysokých budov. Jejich střechy spojuje platforma – s bazénem. Ano, v Singapuru si můžete zaplavat 200m nad hlavami Budhů i lidí a zahledět se přes celý zelený ostrov.

Ostrov Sentosa

Pro plavání jsme však měli vyhlídnuté cenově přístupnější místo. Ostrov Sentosa je spojený s hlavním centrem pohodlnou lanovkou a patří mezi další povinné zastávky. Zajímavostí je, že se právě zde dělí Tichý a Indický oceán. Na pohled působivější je však obrovské akvárium, které protíná 80 m dlouhý pozorovací tunel.

Botanické zahrady

Singapur není pro Evropany místem pro sport a aktivní relax. Ostrov je sice dokonale rovný, ale vysoká vzdušná vlhkost a tropické teploty nás odradili od pokusů o větší fyzickou námahu. Moderní klimatizovaná centra i hotely jsou skutečně vítanou vzpruhou. Nic se však nevyrovná procházce botanickými zahradami. Přímo v centru města jsme se nořili do stínu vzrostlých stromů, super upravených keřů a záhonů barevných květin. Zahrady původně sloužili jako experiment pro zušlechtění rostlin, dnes jsou chloubou ostrova. Často se zde pořádají výstavy, koncerty, divadla. Z moderního města budoucnosti stačí ukročit a schováte se v náruči přírody.

ZOO

Zatímco jih ostrova strategicky obsadil přístav a obchodní centrum, na severu můžete pokračovat v objevování přírody a za návštěvu stojí i ZOO. I u zvířat najdete nový a moderní přístup, chovné plochy jsou otevřené a přístupné. Noční vycházka “divokou” přírodou na dotek byla nezapomenutelným zážitkem.

Ze Singapuru jsme si odvezli vzpomínky na oblíbená místa. Koktejl barev, stylů, starých kultur i futuristických budov s tichou jistotou zachytí každého svého hosta.

Mohlo by se vám líbit