Kambodža – skutečná exotika, na které si smlsnete

Kambodža – každý ji zná, spíše díky její problematické historii, málokdo ji ale hned a snadno najde na mapě. Kambodžské království, jak se země správně jmenuje, leží v jihovýchodní Asii a sousedí s Vietnamem, Thajskem, Laosem a vlastně i s Tichým oceánem.

Do Kambodže nejlépe nalehko

Zapomeňte na objemné kufry. Do Kambodže se vydejte nalehko, tak, aby vás zavazadla nijak nebrzdila. Jen tak si místo starostí o své věci užijete skutečně exotickou zemi nejen s neopakovatelnými památkami a přírodou, ale především s atraktivní kuchyní a atmosférou.

 

Památky a příroda, které stojí za to – jen pozor na bezpečí

Na místě akceptujte základní pravidlo bezpečnosti: kamkoliv do přírody se vydávejte pouze po označených stezkách. Odhaduje se, že z min nakladených Rudými Khmery a vietnamskou armádou jich pořád ještě zůstalo neodstraněných přes sedm milionů.

Kdo přijede do Kambodže, musí rozhodně vidět komplex Angkor chrámů v Siem Reapu. Pozor však, chrámy jsou úžasné, atmosféra ve městě ale není tou pravou kambodžskou. Jde o moderní metropoli s bary, luxusními restauracemi a hotely. Podobné je přímořské letovisko Sinahoukville. I když do přilehlých přírodních parků rozhodně stojí za to dojít. Nejznámějšími jsou Bokor, Kirikom, Kampot a Reap.

Žádný turista si nejspíš nenechá ujít ani hlavní město Phnom Penh. Má unikátní polohu na okraji jezera Tonle Sap a na soutoku dvou řek – Bassacu a Mekongu. Město cvrliká úžasnou atmosférou díky ruchu. Nezapomenutelným je i proto, že v něm vlastně nenajdete žádné výškové budovy.

Klasickým turistickým zónám jsme věnovali polovinu pobytu. Tu druhou si ale i vy rozhodne ponechte na to, abyste poznali i kambodžskou džungli a navštívili Kardamomové hory. Oplatí se nastudovat si předem, jak se kam dostat. Kambodža má mnoho míst, kam nevedou klasické asfaltové silnice, a tak se třeba hodí najmout si místní průvodce.

 

Kulinářské zážitky v Kambodži

Jak se říká – to nejlepší na konec. V Kambodži se dá stravovat chutně, levně a bezpečně v místních restauracích. Doporučuji však trochu odvahy a vyzkoušet místní kulinářské speciality. Tušili jste, že jedovatá tarantule je místní lahůdka? Mírně nahořklá chuť může někomu vadit, ale jinak je výtečná. Tarantule není jediný hmyz, který zde máte možnost ochutnat. Kobylky, škorpióni, různí brouci i larvy – nebojte se, mnohdy chutnají jako pražené oříšky. Delikatesou jsou rovněž hadi na různé způsoby – smažení, pečení i sušení. Většinou se jedí vcelku nebo plnění. Ochutnáte?

Summary
Review Date
Author Rating
51star1star1star1star1star

Mohlo by se vám líbit